Frigjøringsdagen

Publisert: 2016-05-07 18:00
Del:

Av Mikkel Grüner

I morgen er frigjøringsdagen. Regjering og forsvarsdepartement har fra 2011 ønsket å feire frigjøringsdagen som «veterandagen».

De som lojalt har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og andre internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig fortjener selvsagt vår takk.

Likevel vil 8. mai alltid være frigjøringsdagen. En dag å minnes en konkret historisk hendelse: Dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter år med okkupasjon, år med mørke. En dag å sette lys i vinduene for de som ga sitt liv i kampen mot fascismen, Europas pest.

De siste dagene har jeg hørt mye på sanger fra den spanske borgerkrigen.

Den lille platen Six songs for Democracy ble innspilt i Barcelona i juni 1938, midt under et flyangrep. Kvaliteten på innspillingen er dårlig, fordi strømforsyningen sviktet flere ganger underveis.

Det var den tyske skuespilleren og sangeren Ernst Busch, kjent for sitt samarbeid med Bertolt Brecht, som hadde organisert innspillingen. Sangene ble koret av tyske frivillige fra den XI internasjonale brigades Thäelmann-bataljon.

Ingen visste bedre enn den tyske venstresiden hva fascismen var. De hadde følt den på kroppen. De hadde vært i gatekamper mot SA, de hadde vært fengslet og torturert. Det var ikke noe å dra hjem til for dem, så de kjempet, og mange av dem falt, i Spania.

En av sangene Busch synger er «Die Moorsoldaten» - myrsoldatene - skrevet av politiske fanger i konsentrasjonsleiren Börgermoor i Emsland, der rundt 1000 sosialister og kommunister satt.

Fangene fikk ikke lov å synge politiske sanger under arbeidet, så de skrev like godt en ny, og oppførte den under et «Zircus Konzentrazani» i 1933. Til og med offiserene fra SS sang med.

Teksten ble smuglet ut av Börgermoor i en sko og overlevde.

Det er en arbeidssang. Fangene marsjerer med spaden over skulderen til myren for å grave torv. Det er ingen fuglesang å høre, bare myr og hede så langt øyet rekker. Men de klager ikke, for vinteren kan ikke vare evig, synger de. En dag skal de få komme hjem.

8. mai er den dagen. La den være det.