Tiltak mot seksuell trakassering

Publisert: 2015-09-09 09:30
Del:

Av: Hilde Maria Boberg Andresen (21), 3. kandidat for Bergen SV og leder av Hordaland Sosialistisk Ungdom

Jeg ønsker meg en by som er best i kampen mot voldtekt. Som er kompromissløse i kampen for trygt å elske hvem vi vil. Som er best i arbeidet for å kunne være den vi er, fritt fra trange roller og dømmende normer. Jeg krever handling mot seksuell trakassering og overgrep nå.

Seksuell trakassering er uønsket oppmerksomhet mot ditt kjønn, din kropp eller din seksualitet. Det vil si at seksuell trakassering kan være både det å bli mobbet for å være lesbisk, blir utfryst på arbeidsplassen på grunn av kjønnsidentitet eller blir klådd på mot sin vilje. Den groveste formen for seksuell trakassering er voldtekt.

I diskusjoner om trakassering hører jeg ofte at ”dette er grådig vanskelig”. Det kan faktisk virke som om seksuell trakassering er så vanskelig at det er noe de andre partiene ikke ønsker å snakke mye om. Arbeiderpartiet og Høyre er Bergens største partier. Ingen av de to har nevnt verken ”likestilling”, ”LHBT”, eller ”trakassering” i sine valgprogrammer for byen. Det er klart arbeid mot seksuell trakassering er vanskelig, særlig når du ikke er villig til å jobbe med det. Slik trakassering er et strukturelt problem. Da må det angripes fra mange vinkler. Ofte.

SV er et feministisk parti. Vi er lei av at seksuell trakassering ikke blir tatt alvorlig. Dette er min hjertesak. Jeg er lei av at de eneste gangene andre partier snakker om slik trakassering er når de en og annen gang kommenterer at voldtekt er dumt. Og at de vil ha mer politi og lys i gatene. Som selvfølgelig er forferdelig sant og veldig viktig og alle som snakker om slik vold skal roses. Men skal vi strukturene til livs holder ikke det. De fleste voldtekter skjer av en offeret kjenner til, typisk på fest. Politi i gatene kan få oss jenter til å føle oss tryggere, men skal politiet være med meg på fest? På Nachspiel? Vi må både ha hastetiltak og forebyggende tiltak. Her er mine forslag til hvordan Bergen kan bli best i kampen mot trakassering og voldtekt:

Hastetiltak:
1. Kartlegg seksuell trakassering i ungdomsskolen
”Hore” og ”homo” skal være av de mest brukte skjellsordene i Norsk skole. For å få oversikt over hvor utbredt problemet med seksuell trakassering er i skolen er vil SV kartlegge det, på samme måte som en kartlegger mobbing.

2. Øk fastleger sin kompetanse på LHBT+
For mange kan det være vanskelig å fortelle leger om sin kjønnsidentitet eller legning hvis de opplever at legen ikke forstår dem. Vi vil øke fastleger sin kompetanse på legning og kjønn.

3. Tilby feministisk selvforsvarskurs til jenter i tiende klasse
Nesten én av ti jenter har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Seksualisert vold skremmer. Det innskrenker vår frihet til å bevege oss som vi vil i byen. Selvforsvarskurs for jenter er et middel for å gi oss tryggheten tilbake. Det har vært testet ut før i Bergen med gode resultater.

Forebyggende tiltak:
1. Styrk seksualundervisningen i skolen
Vi vil ha en seksualundervisning som motarbeider diskriminering, som lærer om forskjellige kjønn og legninger. Som setter fokus på grenser. I dag er seksualundervisningen varierende. Alle må få muligheten til å snakke om sex som noe naturlig, som er greit for alle kjønn å ønske eller ikke ønske.

2. Pålegg alle utesteder med skjenkebevilling å ha godkjent plan mot seksuell trakassering
Bergens uteliv skal være for alle, ingen skal oppleve å bli trakassert når de er ute for å kose seg. For mange opplever tilrop, å bli klådd på mot sin vilje eller å bli stigmatisert på grunn av kjønnsidentitet eller legning. Dette må forebygges. Her kan skjenkestedene bidra.

3. Fjern skjenkebevillingen til strippeklubber
Når kvinnekropper, som det i størst grad er, brukes som en salgsvare gjør det noe med synet vårt på menneskekroppen. En kropp er ikke til salgs. Seksualitet er ikke til salgs.

Det er ingen quick fix løsning på problemet med trakassering. Derfor er det viktig med mange tiltak, og det er viktig å handle nå. Vi må utfordre tanken på Norge er likestilt. For noen er fortsatt kjønn grunn til å diskriminere. Jeg vil heller ha en by som er best i kampen for å bestemme over egen kropp, elske hvem vi vil og være den vi vil.

Opprinnelig publisert i BA 9 sep. 2015