Hvem er redd for SVs skolepolitikk?

Publisert: 2015-09-08 11:00
Del:

Konfrontert med dårlige meningsmålinger i Bergen, ser Høyre ut til å mene at angrep på SVs skolepolitikk er det beste forsvar. Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen har sagt det til BT og NRK, og stortingsrepresentant Erik Skutle gjentar det i BT 31. august: Kommer Ap til makten kan vi «risikere å få SVs skolepolitikk». En skjebne verre enn døden, ser det ut til.

Det er en noe spesiell kritikk fra et parti som har styrt byen i 12 år med eskalerende forfall i skolebygg, og der 22 skoler står uten inneklimagodkjenning. Men hva er det egentlig med SVs skolepolitikk høyre frykter?

Vi vil ha flere lærere i skolen. Ifølge Høyres kunnskapsminister og Høyres skolebyråd er dette feil medisin. Vi velger å høre på lærerne, og 65 % av norske foreldre. De spør om mer tid til hver elev. Med Høyre ved makten får de mindre og mindre. De siste fem årene har antall årsverk i bergensskolen gått ned, uten at det har blitt færre elever. SV vil ha klasser med maks 15 elever de første fire skoleårene, og maks 20 elever på klassetrinnene over. Mener Høyre det er til skade for elevene at lærerne får mer tid til hver enkelt?

SV vil gå fra hjemmelekser til skolelekser. Vi vil at hjemmelekser avskaffes og at øvingsoppgavene i stedet gjøres på skolen, med lærer til stede. At alle barn får hjelp med leksene av kompetente voksenpersoner burde være en selvfølge. Dessverre er det mange barn som ikke får slik hjelp hjemme, og mange forelde som sliter med å gi den hjelpen barna trenger. For mange barn blir arbeidsdagen vond og lang når leksene skal gjøres etter skoletid uten tilstrekkelig hjelp. Vil ikke Høyre gi alle barn samme muligheter til å lære?

SV vil ha inn en times fysisk aktivitet i skolen. Det kan være at Skutle og Smith-Sivertsen mister nattesøvn over det, men i et forsøksprosjekt i Sogn og Fjordane nylig var dette et så populært tiltak at alle skolene valgte å fortsette med det etter at prosjektet var fullført. Vi vil også ha inn et gratis måltid hver dag. Fysisk aktivitet og skolemat er gode folkehelsetiltak som kommer til å gi store samfunnsøkonomiske gevinster på sikt i form av bedre folkehelse.

Vi mener skolen vil bli bedre hvis lærertettheten øker, vi gjør hjemmelekser til skolelekser, og elevene får bedre fysisk aktivitet og kosthold hver dag. Disse tiltakene har vært etterlyst av lærere, elever og foreldre. Kjære Høyre: Dere er visst ganske aleine om å være redd for SVs skolepolitikk.

Mikkel Grüner, 2. kandidat for Bergen SV. Opprinnelig publisert i BT, 8. sep 2015