Et inkluderende uteliv mot seksuell trakassering

Publisert: 2015-08-16 20:00
Del:

Et Bergen for alle er et Bergen som gir en kjekk opplevelse både på dag- og kveldstid. Det er et Bergen der alle får en hyggelig opplevelse av utelivet i byen vår. Dessverre er seksuell trakassering og diskriminering et altfor utbredt problem – særlig på nattestid.

Seksuell trakassering kan beskrives som uønsket oppmerksomhet rettet mot kjønn, seksualitet eller kropp. Historier om trakassering, klåing eller tilrop er noe mange vil kjenne seg igjen i og noe som oppleves både ved baren, i taxikøen og på dansegulvet. Ærlig talt: det er ofte fælt å være jente på byen, da en utrigning gjerne tolkes som et «HEY, KOM OG KLÅ PÅ MEG SÅNN HELT UTEN VIDERE, DA». Men seksuell trakassering er også mer omfattende enn dette.

Jeg har en venninne som ble nektet inngang på et utested fordi hun er født i en kropp som de fleste gjenkjenner som kroppen til en mann, men kler og identifiserer seg som typisk kvinne. Altså, hun er transperson. Og på bakgrunn av det tok en vakt den beslutningen at hun ikke var egnet til å komme inn på deres utested. Dette er uakseptabelt. Dette skal aldri forekomme. Noen sinne. Bergen SV mener at diskriminering på alle nivåer er alvorlig, det være seg på bakgrunn av etnisk bakgrunn, funksjonshemninger, legning, kjønn og kjønnsidentitet, hva som helst. Som et feministisk parti ser vi at det er høyst på overtid å ta kampen mot seksuell trakassering i utelivet på alvor. Vi må utfordre tanken på at Norge i dag er et likestilt land, vi må ta innover oss at kjønnsidentitet, seksualitet og kropp fortsatt er grunnlag for diskriminering i noens øyne. Da trengs et inkluderende uteliv for alle kjønnsidentiteter. For å sikre at alle får en kjekk opplevelse ute vil Bergen SV pålegge alle utesteder med skjenkebevilling å ha en godkjent plan mot diskriminering og trakassering. I dag kan en miste skjenkebevilling på bakgrunn av diskriminering, men slikt kan også forebygges. Utesteder trenger en plan på hvordan å unngå og hvordan å håndtere uønsket oppmerksomhet på kjønnsidentitet, legning eller kropp.

Byen skal være for alle – også om natten. Politikere må ta ansvar for hva som skjer i byen deres og utestedene må få en plan på dette fordi ingen mennesker skal måtte skamme seg over hvem de er. Ingen skal høre at de ikke passer inn på grunn av kjønnsidentitet. Ingen skal regne med å bli klådd på eller kalt skjellsord bare fordi du drikker ute.

Hilde Maria Boberg Andresen, tredjekandidat for Bergen SV. Opprinnelig publisert i BA.