Vil ha offentlig do på 7-Eleven

Publisert: 2014-06-10 14:34
Del:

– Jeg vil si at det er et ganske originalt OPS-forslag (offentlig-privat samarbeid). De døgnåpne kioskene har en moralsk forpliktelse til å bidra. De har så langt sluppet unna alt ansvar når det gjelder forsøpling i byen. Dersom kommunen også bidrar med midler, tror jeg forslaget kan løse toalettproblemet i sentrum, sier Miljeteig.

Som du kunne lese i BA for en uke siden, finnes det svært få offentlige toaletter i Bergen. Det finnes et begrenset tilbud på dagtid, men etter klokken 2300 om kvelden finnes det ingen offentlige tilbud.

INGEN DØGNÅPNE TOALETT

Miljeteig er klar over at forslaget er ganske vågalt og at det er uvanlig at partiet SV stiller seg positivt til offentlig-privat samarbeid (OPS).

–Skjenkesteder og små restauranter er pålagt å ha toalett. Det er også bensinstasjoner. Jeg mener storkioskene nå kan være med på et løft sammen med kommunen, sier Miljeteig.

Hun vil også slå hull på myten om at offentlige toaletter står og faller på om forslaget om byromsreklame blir vedtatt.

–Slik skal det ikke være. Jeg mener vi må få på plass døgnåpne offentlige toaletter uansett.

For et par uker siden kom byrådet med sin innstilling om byromsreklame. De stiller seg blant annet positive til at det innføres reklame innvendig på busser og Bybanen, samt et lite felt på buss utvendig.

De stiller seg også positive til reklamefinansiering av leskur og byromsmøbler.

Planen er et at inntektene fra byromsreklamen skal stå for investering, drift og vedlikehold av blant annet offentlige toaletter.

Bystyret har nylig vedtatt en massiv utvidelse av bysykkelordningen. I tillegg kommer det tolv offentlige toaletter. Alt er reklamefinansiert. I april gikk Clear Channel ut i Aftenposten og advarte mot for mye utendørsreklame.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye reklame det skal bli dersom det skal være lønnsomt for reklameselskapene å plassere ut leskur og toaletter, sa utviklingsdirektør Trond Christensen i Clear Channel.

TROR PÅ BYROMREKLAME

Bransjesjef Wenche Salthella i NHO Reiseliv sier til BA at det ikke er tvil om at toalettilbudet i Bergen sentrum er for dårlig.

–Det skulle vært gjort noe for flere år siden.

Men Salthella er helt uenig i løsningen til SV.

–Vi kan ikke skyve ansvaret over på private storkiosker. Offentlige toaletter er helt og holdent kommunens ansvar.

–Jeg tror byromsreklame er en god løsning for å finansiere offentlige toaletter, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiver i Reitan Convenience Norway AS, Ida Håvik, vil ikke mene noe om forslaget til SV, men sier at 7-eleven-kioskene forholder seg til serveringsloven.

Den er tydelig på at døgnåpne kiosker ikke trenger ha kundetoalett, slik som restauranter eller bensinstasjoner er pålagt å ha.

Les hele saken i BA her: http://www.ba.no/nyheter/article7406643.ece